Następny czwartek jest czwartkiem po Środzie Popielcowej i należy do okresu Wielkiego Postu, podczas którego katolicy powinni zachowywać się wstrzemięźliwie.
Ponieważ data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy, dzień ten jest "świętem" ruchomym.
Przez kilkaset lat tłusty lub inaczej combrowy czwartek upływał głównie na jedzeniu i piciu. We wszystkich domach gotowano dużo obficie kraszonego jadła, kasze i kapustę ze skwarkami, na stołach stawiano słoninę i sadło. Nigdzie nie mogło zabraknąć smażonych na tłuszczu, słodkich racuchów, blinów i pampuchów oraz lepszych i delikatniejszych pączków lub chrustów. Tłusty czwartek był jednak tylko wstępem do różnorodnych zwyczajów i hucznych zabaw, które odbywały się w ostatnie trzy dni karnawału. Starano się wtedy najeść do syta przed zbliżającym się Wielkim Postem.