Zanim to jednak nastąpi 5 sierpnia br. (niedziela) w Oświęcimiu na Placu przy Oświęcimskim Centrum Kultury odbędzie się połfinał dla wystawców z Oświęcimia oraz powiatów: oświęcimskiego, chrzanowskiego, olkuskiego, wadowickiego, suskiego.
Zarówno podczas półfinału jak i finału eksperci kulinarni ocenią zgłoszone produkty i potrawy, w poszczególnych kategoriach. W komisji oceniającej zasiądą znani z mediów szefowie kuchni renomowanych warszawskich restauracji w tym Kurt Scheller, Theofilos Vafidis, a podczas wielkiego finału również Karol Okrasa i Robert Sowa.
Oprócz ekspertów w Plebiscycie Małopolskiego Smaku odwiedzająca kiermasze publiczność będzie mogła poprzez głosowanie ocenić zgłoszone produkty i potrawy.
W zeszłym roku chrzanowskie „Ziemniaki po cabańsku” zostały, w kategorii dania gotowe, laureatem Festiwalu Smaku.
W tym roku Urząd Miejski w Chrzanowie objął patronat nad Firmą Gastronomiczną Handlowo-Usługową „SMAKOSZ” Pana Arkadiusza Gwizdały, która reprezentować będzie Chrzanów serwując pyszne, domowe, ręcznie lepione pierogi z różnym nadzieniem, w tym też klasyczne wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Ta rodzinna firma od 10 lat prowadzi działalność gastronomiczną na terenie Chrzanowa. Dla odwiedzających stoisko w Oświęcimiu Pan Arkadiusz przygotuje 5 bezpłatnych porcji pierogów, które będzie można otrzymać po podaniu hasła: CHRZANÓW.
Serdecznie zapraszamy wszystkich na oświęcimski półfinał i degustację potraw.
III MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU
Już dziś zapraszamy Państwa do udziału w III Małopolskim Festiwalu Smaku, który odbędzie się w Krakowie 15-16 września na Placu Wolnica. Ten coraz bardziej popularny Festiwal to największe w Polsce regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym promujące małopolskich producentów, produkty lokalne i tradycyjne oraz potrawy regionalne.