W ramach konkursu zaprezentowały się 24 zespoły Kół Gospodyń Wiejskich z całego regionu. Panie (w niektórych zespołach także panowie) prezentowały na scenie krótki program artystyczny - najczęściej wykonywały tradycyjne regionalne pieśni, po którym częstowały wszystkich swoją konkursową potrawą tradycyjną. Najczęściej były to groch z kapustą, żurek, pierogi z kapustą i serem czy inne polskie potrawy.
Przy okazji konkursu można było zwiedzić Skansen, a ponieważ pogoda dopisała, także wziąć udział w prezentacji tradycyjnych rzemiosł z udziałem wikliniarza (wyplatanie koszyków), garncarza (wykonywanie naczyń z gliny - każdy mógł otrzymać świeżo wykonany garnuszek z gliny). Odbywały się również pokazy zajęć domowych czy gospodarskich: można było zobaczyć jak wygląda "lanie" świec woskowych, młócenie cepem czy międlenie lnu.
Dzieci mogły zobaczyć jak wyglądała ówczesna szkoła i klasa, a nawet zasiąść w ławie szkolnej i pisać na tabliczkach. W budynku plebanii natomiast mogły spróbować sztuki malowania na szkle.
Równocześnie w Dworze z Drogini odbywał się wernisaż wystawy "Ocalić pamięć dworów". Można było zwiedzić dwór, który został zbudowany w 1730 r. w Drogini (koło Myślenic) przez Adama Jordana, ówczesnego właściciela dóbr drogińskich. Dwór został rozebrany w 1985 r. z powodu budowy dobczyckiego zbiornika wodnego. Następnie odkupiony przez Muzeum, został przeniesiony do Nadwiślańskiego Parku Etnograficznego w Wygiełzowie, gdzie w latach 2002-2006 dokonano rekonstrukcji obiektu.
W dworze możemy podziwiać "Mieszkanie zamożnej rodziny szlacheckiej" w okresie od poł. XIX w do 1945 r. Ekspozycja obejmuje 5 sal: salon, pokój pani, pokój rezydentki, sypialnię i gabinet pana. Z dawnego wyposażenia dworu zachowały się jedynie portyk kamienny, część belek stropowych, stolarka okienna i drzwiowa oraz trzy piece kaflowe z początku XX wieku. Ich zróżnicowana kolorystyka była wyznacznikiem koloru ścian, tak jak to było w zwyczaju dawnych właścicieli dworu. Część komercyjna dworu obejmuje dwie duże sale przeznaczone na potrzeby działalności konferencyjnej, koncertowej i wystaw czasowych.
W XVI Konkursie Potraw Regionalnych "Przy chłopskim stole", wśród 24 grup biorących udział w konkursie, wyróżnienia przyznano następującym zespołom:
- Zespołowi "Zagórzanki" prezentującemu potrawę "pęcak z grochem"
- Zespołowi "Macierzanki z Żarek" prezentującemu potrawę "Żur z grzybami i ziemniakami".
- Zespołowi "Jelenianki" prezentującemu potrawę "Kapusta z grochem".