Region południowej Polski odwiedzi w tym czasie kilka milionów pielgrzymów, w tym ok. 600 tysięcy młodzieży, która zarejestruje się w Systemie Rejestracyjnym. To wyjątkowe wydarzenie staje się wyzwaniem logistycznym w wielu aspektach. Młodym pielgrzymom, którzy przybędą w tych dniach do Krakowa i Regionu należy zapewnić, zgodnie z wymogami Papieskiej Rady ds. Świeckich, nie tylko właściwe przeżycie programu duchowego i poznanie piękna naszej ziemi, ale też m.in. zakwaterowanie i wyżywienie.
Młodzi Pielgrzymi zakwaterowani będą m.in. w rodzinach, szkołach, domach studenckich, centrach namiotowych, domach zakonnych, hotelach i pensjonatach w ramach czterech stref przyjęcia:
- STREFA I – MIASTO KRAKÓW
- STREFA II – KRAKÓW-REGION (z czasem dojazdu do 60 min.)
- STREFA III – DIECEZJA TARNÓW (oś Bochnia – Brzesko: z czasem dojazdu do 60 min.)
- STREFA IV – DIECEZJA KIELECKA, KATOWICKA (z czasem dojazdu do 60 min.)
Ulotka żywieniowa -> kliknij tutaj.
PLAN WYŻYWIENIA
Organizatorzy wydarzenia chcą, by po podpisaniu umowy z Komitetem Organizacyjnym ŚDM 2016 (dalej „KO ŚDM 2016”) miejscowi restauratorzy, właściciele punktów gastronomiczno-usługowych, w tym m.in. prowadzący stołówki szkolne, akademickie, stołówki w domach zakonnych i parafiach stali się najważniejszymi partnerami w realizacji tego programu. Jest to szansa rozwoju gospodarczego, promocji lokalnych podmiotów i możliwość rozpowszechnienia polskiej tradycji kulinarnej.
W celu przyśpieszenia operacji wydawania posiłków zastosowane zostaną TALONY, których produkcją i rozliczeniem zajmie się wybrany podmiot wskazany przez KO ŚDM 2016. Przewiduje się następujące rodzaje talonów, dzięki którym pielgrzymi będą mogli otrzymać posiłki w specjalnie oznaczonych punktach gastronomicznych:
Organizatorzy wydarzenia chcą, by po podpisaniu umowy z Komitetem Organizacyjnym ŚDM 2016 (dalej „KO ŚDM 2016”) miejscowi restauratorzy, właściciele punktów gastronomiczno-usługowych, w tym m.in. prowadzący stołówki szkolne, akademickie, stołówki w domach zakonnych i parafiach stali się najważniejszymi partnerami w realizacji tego programu. Jest to szansa rozwoju gospodarczego, promocji lokalnych podmiotów i możliwość rozpowszechnienia polskiej tradycji kulinarnej.
W celu przyśpieszenia operacji wydawania posiłków zastosowane zostaną TALONY, których produkcją i rozliczeniem zajmie się wybrany podmiot wskazany przez KO ŚDM 2016. Przewiduje się następujące rodzaje talonów, dzięki którym pielgrzymi będą mogli otrzymać posiłki w specjalnie oznaczonych punktach gastronomicznych:
- TALONY NOCLEGOWO-ŚNIADANIOWE dystrybuowane do Parafialnych Komitetów Organizacyjnych. Zakwaterowanie zostanie połączone zawsze ze śniadaniem. Śniadania przygotowują i rozliczają Komitety Organizacyjne w parafiach.
- TALONY ŻYWIENIOWE NA DZIEŃ (dwudaniowy i trzydaniowy – na obiad i kolację, w zależności od wyboru pielgrzyma), jako podstawa wyżywienia poza miejscami noclegu. Umowne podzielenie obiadu i kolacji uzależnione jest od decyzji pielgrzyma, z uwzględnieniem tradycji wyżywienia kraju pochodzenia pielgrzymów.
- TALON NA PAKIET „SUCHY PROWIANT” - sobota (czuwanie z Papieżem), niedziela (Msza Posłania z Papieżem), dystrybucja zostanie rozproszona na drogach dojścia do miejsca wydarzenia.
KO ŚDM 2016 w oparciu o doświadczenia innych organizatorów Światowych Dni Młodzieży przewiduje wprowadzenie rozwiązania mieszanego:
- Planuje podpisać umowę z około 2000 punktów gastronomicznych.
- Planuje uruchomić około 100 punktów dodatkowej dedykowanej gastronomii (catering) w pobliżu miejsc o największym skupieniu pielgrzymów.
- We wszystkich tych punktach będą akceptowane talony żywieniowe i normalne rozliczenie pieniężne, tak by każdy pielgrzym mógł płacić talonem lub gotówką za standardowe posiłki pielgrzyma.
- Zarejestrowani pielgrzymi będą mogli realizować talony tylko w punktach posiadających stosowne Oznaczenie KO ŚDM 2016.
- Wszystkie przygotowane posiłki powinny spełniać obowiązujące na terenie Polski prawo. Wyliczona dzienna norma żywieniowa to 2630 kcal, odpowiednio: śniadanie – 790 kcal, obiad – 1050 kcal, kolacja – 790 kcal.
- Posiłek realizowany za pomocą dwudaniowego talonu powinien składać się z dwóch dań ciepłych, zaś trzydaniowy – z co najmniej dwóch dań ciepłych. Woda do picia powinna być udostępniona w nieograniczonej ilości. Sugeruje się, aby do posiłku był dodawany owoc, najlepiej jabłko.
- Restaurator musi zapewnić alternatywę posiłku dwudaniowego i trzydaniowego w wersji bezmięsnej.
- W celu przyspieszenia realizacji talonów restaurator zobowiąże się obsługiwać pielgrzymów z talonami w osobnej kolejce (oddzielnej od punktu płacenia gotówką czy kartą).
- Restaurator zobowiąże się do umieszczenia w widocznym miejscu OZNACZENIA w formacie min. A3 (plakat-naklejka), przygotowane i dostarczone przez KO ŚDM 2016, informujące o możliwości zrealizowania Talonów w danym miejscu oraz poda przy tym oznaczeniu informacje dotyczące godziny otwarcia lokalu oraz menu określone ogólnie (np. zupa pomidorowa+ kurczak, ryż + surówka z marchewki). Koszt dopuszczenia do udziału w programie żywienia pielgrzymów dla jednego lokalu, wiąże się z obowiązkiem wykupienia sublicencji do korzystania z logo ŚDM. Planuje się, że opłata sublicencyjna uzależniona będzie m.in. od lokalizacji punktu oraz ilości posiłków wydawanych w ciągu godziny. Szczegóły tego rozwiązania zostaną wypracowane w osobnej umowie z KO ŚDM 2016.
- Sugerowany czas wydawania posiłków: 13.00-16.00, 18.00-23.00.
- Sugeruje się, aby podmioty tworzyły punkty ładowania telefonów w ilości odpowiadającej ilości miejsc siedzących w lokalu, a także punktów hot-spot przed nim.
- Ryzyko gospodarcze tej działalności ponosi dany podmiot oferujący wyżywienie.
Szacowana wstępna wartość talonów żywieniowych to: śniadanie ok. 10 zł, posiłek trzydaniowy ok. 20 zł, posiłek dwudaniowy ok.15 zł. Ostateczne wartości jednakowe dla wszystkich podmiotów zostaną określone w Umowie z KO SDM.
INFORMACJE I ZGŁOSZENIA
Wszystkich informacji związanych z realizacją zadania polegającego na wyżywieniu pielgrzymów udzielają sekcje: logistyki i finansowa KO ŚDM 2016.
Tu można pobrać DEKLARACJĘ ZGŁOSZENIA i wypełnić ankietę.
Wszelkie pozostałe informacje można uzyskać:
• poprzez mail: wyzywienie@krakow2016.com,
• telefonicznie: Sabina Michalska / tel. +48 511 985 648,
• osobiście, odwiedzając siedzibę KO ŚDM w Krakowie, przy ul. Kanonicza 18.
INFORMACJE I ZGŁOSZENIA
Wszystkich informacji związanych z realizacją zadania polegającego na wyżywieniu pielgrzymów udzielają sekcje: logistyki i finansowa KO ŚDM 2016.
Tu można pobrać DEKLARACJĘ ZGŁOSZENIA i wypełnić ankietę.
Wszelkie pozostałe informacje można uzyskać:
• poprzez mail: wyzywienie@krakow2016.com,
• telefonicznie: Sabina Michalska / tel. +48 511 985 648,
• osobiście, odwiedzając siedzibę KO ŚDM w Krakowie, przy ul. Kanonicza 18.
Procedurę wyboru, rejestracji i podpisania umów planuje się zakończyć na przełomie 2015/2016 roku.
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych do zgłaszania swoich punktów gastronomiczno-usługowych i zaangażowanie się w wyżywienie pielgrzymów.